Mulchen

Foto uit 2013, stro op de paden en de bedden die nog niet in gebruik zijn. Een goede manier om onkruid te onderdrukken ook op de paden.

Waarom mulchen?

Er zijn vele voordelen aan het mulchen van de grond. Het aanbrengen van een dikke laag organisch materiaal beschermt de aarde tegen felle zon en uitdrogen maar ook tegen hevige regenval en het risico op uitspoelen van de voedingsstoffen.  
Mulchen houdt ook de groei van onkruid tegen. Er is in principe niets tegen onkruid. Je zou kunnen zeggen dat onkruid niet bestaat. Maar in een groentebed kan onkruid het gewas dat je wilt telen verdrukken. Een kenmerk van onkruid is dat het sneller groeit dan je gewas en dat is dan ook de reden om het (deels) weg te halen. Zo krijgen je groentes voldoende ruimte om te wortelen, krijgen ze voldoende licht en water en voldoende voedingstoffen om te groeien.
Maar er is nog een goede reden om een mulchlaag op je tuin of groentebak te overwegen. Het organisch materiaal trekt bodemleven aan zoals, wormen, mijten, pissebedden, aaltjes,  Deze beestjes knippen het organisch materiaal op en de aanwezige micro organismen zetten het verder om in vruchtbare grond. Zo composteer je on-the-spot.
De beestjes in de aarde maken de grond los en luchtig waardoor water en voedingsstoffen gemakkelijker opgenomen kunnen worden door de plant.

 

Foto van vermoedelijk 2015/2016, verhoogde moestuinbak met hennep.

Geschikte materialen om mee te mulchen

In principe kun je heel veel materialen gebruiken om mee te mulchen. Wij hebben in onze vorige moestuin geëxperimenteerd met stro en hooi, hennep, vlas, houtsnippers, zaagsel en dennennaalden en bladeren.  (over groenbemesters meer in een volgende blog). 
De ervaring leert dat je op een paar zaken moet letten. In de eerste plaats natuurlijk de kosten. Neem het liefst materiaal dat in je omgeving voorhanden is en het liefst niet veel kost. Wij hebben bijvoorbeeld een mulch-laag geprobeerd van het oude gebruikte stro en hooi uit onze konijnenhokken. Gratis en voor niets! Maar…..een nadeel van dit materiaal is dat het veel ongekiemd zaad bevat dat vervolgens in het groentebed volop ging groeien. Met vlas hadden we eenzelfde ervaring. Geen goed idee dus. Hennep is een prima keuze, maar is prijzig. Zaagsel iets goedkoper. 
Wij hebben inmiddels een voorkeur voor houtsnippers. We kunnen die krijgen voor weinig geld, het dekt goed af maar laat tegelijk lucht en water voldoende door. En het ziet er mooi natuurlijk uit. In combinatie met bladeren voor ons de ideale keuze.
Leg een laag van plusminus 10 centimer mulch op je groentebedden. Je zult zien dat het langzaam opgegeten wordt. Vul regelmatig aan.

Vorige
Vorige

Voortgang achtermoestuin

Volgende
Volgende

Begrippenlijst